HTML

Cleveland

Clevelandbe költözünk. Nagy lépés ez nekünk, az élményeinket jegyezzük föl ide.

Címkék

Társadalombiztosítási szám-Social Security Number

2010.12.30. 04:15 :: RENl

 

 Itt nincs az embereknek sokféle azonosító számuk, mint otthon, hogy van adóazonosító jel, TAJ-szám, személyi szám...stb, hanem csak egy van a Social Security Number (SSN). Erre azonban nagy szükség van, mert például Ohio államban, ahol mi élünk, nem szerezhet az ember jogsit, ha nincs SSN-je. Szóval nem sokkal a megérkezésünk után el is mentünk az SSN irodába, hogy igényeljünk számot. Itt sajnos kiderült, hogy csak Zsolt kaphat, én nem. Kicsit rosszul esett, de hát ez van... Zsoltnak kértünk, mondták, hogy 3 hét még megérkezik. A 3 hét eltelt és a levél nem jött. Ekkor kezdett el Zsolt telefonálgatni, hogy mi a szitu. Kiderült, hogy a Bevándorlási Hivatalban vagy hol, elírták Zsolt nevét, ezért nem egyeznek az adatok, azt ki kell javíttatni és csak aztán lesz szám. Szóltunk a cégnél a HR-esnek, aki szólt az ügyvédnek, hogy intézkedjen. Ez kb. 2 hete volt. Azóta megérkezett a kártya a számmal, de igazából nem tudjuk használni, mert, mint ahogy később kiderült, a nevet még nem javították ki.

Már nagy szükségünk lett volna a számra, mert mint írtam, sok mindenhez kell. Például nagyon fontos, hogy legyen hiteltörténeted (Credit history), mert az alapján ítélnek meg. Hiteltörténetet lehet építeni a közüzemi számlákkal, hitelkártyákkal, előfizetéses telefonnal is. Mivel mi most még nem fizetünk rezsit, ezért nekünk telefont és hitelkártyát kell szereznünk. A baj csak az, hogy ezekhez kell az SSN. Karácsonyra az AT&T-nél hatalmas akciókkal készültek. Zsolt kinézett magának egy androidos Samsung GalaxyS-t, nekem pedig találtunk egy 1 centbe kerülő HTC Aria okostelót. Én azért szerettem volna okostelót, hogy anyát tudjam közvetlenül hívni GoogleVoice-al, ne kelljen külön számot felhívni, beírni a hívott számot...stb. Zsolt telóját kifejezetten drágán adták, $10-ért.:). Szóval megjött karácsony előtt néhány nappal a kártya, gondoltuk kipróbáljuk, hátha jó lesz a név. Meg is rendeltük neten a telókat, majd másnap kiderült, hogy nem stimmel a név az SSN számnál lévő névvel. És ráadásul az is baj volt, hogy nincs hiteltörténetünk, ezért nem akartak nekünk eladni 2 éves hűségszerződéssel telefont, csak ha befizetünk $500 letétet, amit majd 6-10 hónap múlva visszakaphatunk. Úgy tűnt, nem lesz telefonunk karácsonyra:( Aztán Lóránd barátunk megmentett minket. Először is felajánlotta, hogy eljön nekünk kvázi kezesnek, most nem jut eszembe hogyan mondják angolul (co-signer, Zs.), fel is hívta Zsolt az AT&T-t, de náluk nincs ilyen lehetőség, sajnos....Pedig általában ez működik itt, hogy valaki ha felelősséget vállal érted, akkor kötnek veled szerződést. Végül is Lóránd nevére vettük most meg a telefonokat és majd kb. 6 hónap múlva, amikor már majd lesz hitelkártyánk, átvesszük a mi nevünkre a telefonokat. És a telefonok 24-én délután 2kor megérkeztek!:) Igazi kari ajándék lett!

Itt kétféle hitelkártya létezik. Van az, ami otthon is van, illetve van egy Secured Credit Card nevű, aminek a lényege, hogy befizetsz mondjuk a mi bankunknál (PNC) 400 és 1200 dollár közötti összeget és ez lesz a hitelkereted. Ezt pusztán azért jó így csinálni, hogy kiváltasz egy hitelkártyát, mert így építed a hiteltörténetet. Mert amikor ennek a kártyának szépen, mindig időre fizeted a havi részleteit, akkor egy idő után (fél év) már a bank ad rendes hitelkártyát is. De ehhez is kell SSN....ha majd megoldódik ez a név mizéria, váltunk ki ilyet, hogy végre építhessük a jól fizető adós/ügyfél pozíciónkat. A névvel pedig az egyetlen baj, hogy a Zsolt Mihályt egybeírták... Egy szóköz hiánya miatt nem haladunk hetek óta sehova....

 

Szólj hozzá!

Címkék: telefon hitelkártya ssn

A bejegyzés trackback címe:

https://cleveland.blog.hu/api/trackback/id/tr712547420

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása